Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

6η Μαρτίου - Πανελλήνια Ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού


Η 6η Μαρτίου καθιερώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. Ως bullying θεωρείται μια επιθετική συμπεριφορά, η οποία προέρχεται από παιδιά και μπορεί να είναι λεκτική, σωματική ή και ψυχολογική και που επαναλαμβάνεται με σκοπό να βλάψει, να πονέσει και να αναστατώσει το παιδί-θύμα, χωρίς το ίδιο να έχει προκαλέσει άμεσα αυτήν τη συμπεριφορά. Η πιο διαδεδομένη μορφή του bullying είναι η λεκτική, δηλαδή πειράγματα, απειλές, προσβολές, και μετά ακολουθεί η σωματική μορφή με χτυπήματα, σπρωξίματα και κλοτσιές, όπως και η ψυχολογική του διάσταση, η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων, ο εκφοβισμός, η διάδοση φημών σχετικά με το θύμα. 
                               

                               
Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς η χώρα μας σημειώνει κάποια από τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying. Η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των τεσσάρων πρώτων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά μαθητών που εμπλέκονται σε περιστατικά εκφοβισμού μαζί με τη Λιθουανία, την Εσθονία και τη Λετονία. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σε ημερίδα με θέμα την ενδοσχολική βία ο Σουηδός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν Νταν Όλβεους -ο οποίος έχει μελετήσει το φαινόμενο επί 35 χρόνια σε όλο τον κόσμο-, η Ελλάδα είναι 4η μεταξύ 41 χωρών παγκοσμίως σε φαινόμενα ενδοσχολικής βίας. 
Ιδιαίτερα στην πατρίδα μας εντοπίζεται ένα τεράστιο έλλειμμα στο επίπεδο της παρέμβασης, καθώς δεν υπάρχουν ψυχίατροι, ψυχολόγοι αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία, για να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου του εκφοβισμού.

Tα τελευταία χρόνια όμως το πρόβλημα άρχισε να γίνεται κατανοητό, καθώς γονείς και δάσκαλοι συνειδητοποίησαν πως το σχολείο δεν είναι τόσο αθώο, όσο πίστευαν. Άνθρωποι και φορείς αποφάσισαν να το καταπολεμήσουν και να δράσουν.
                          
Το σχολείο μας, λοιπόν, οργάνωσε εκδήλωση για την Εθνική ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού. Καλεσμένη μας ήταν η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευγενία Ηλιοπούλου. Είδαμε βίντεο, κουβεντιάσαμε μαζί της και ζωγραφίσαμε για να δείξουμε την αντίθεσή μας στη βία.