Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου 2013

Το ανάγλυφο της γης.

  • Πώς δημιουργήθηκε το ανάγλυφο της Γης
  • Το ηπειρωτικό και το υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης


1) Γιατί μεταβάλλεται διαρκώς η επιφάνεια της γης;
Η Γη «γεννήθηκε» πριν από περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια. Από τότε η επιφάνειά της διαρκώς μεταβάλλεται. Αιτίες της μεταβολής είναι οι εξής: α) δυνάμεις που προέρχονται από το εσωτερικό της (ενδογενείς δυνάμεις) και εκδηλώνονται ως σεισμοί και ηφαίστεια, β) δυνάμεις που δρουν στην επιφάνειά της (εξωγενείς δυνάμεις) και οφείλονται στον άνεμο, στο νερό, στη διαφορά θερμοκρασίας και στις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Κάνετε κλικ εδώ, για να δείτε πώς γεννήθηκαν οι ήπειροι.

2. Τι είναι το ανάγλυφο της γης και σε τι διακρίνεται;
Η σημερινή μορφή της Γης, αποτέλεσμα της δράσης αυτών των δυνάμεων, παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, δηλαδή: οροσειρών, πεδιάδων, λιμνών, ποταμών, νησιών, χερσονήσων, θαλάσσιων λεκανών, τάφρων κ.λπ. Τα γεωμορφολογικά αυτά στοιχεία διαμορφώνουν το σημερινό ανάγλυφο της Γης, που διακρίνεται σε ηπειρωτικό και υποθαλάσσιο.

3. Από τι απαρτίζεται το ηπειρωτικό ανάγλυφο;
Ηπειρωτικό ανάγλυφο: Απαρτίζεται από μία μεγάλη ποικιλία γεωμορφολογικών στοιχείων, τα οποία αποτελούν δύο μεγάλες ομάδες, τον κατακόρυφο και τον οριζόντιο διαμελισμό. Κατακόρυφο διαμελισμό ονομάζουμε τη μορφολογία μιας περιοχής και συγκεκριμένα τις διαφορές που παρατηρούνται στο υψόμετρο, δηλαδή οροσειρές, οροπέδια, πεδιάδες, κοιλάδες κ.λπ. Οριζόντιο διαμελισμό ονομάζουμε τη μορφολογία των ακτών και συγκεκριμένα τις διαφορές που έχουν ως προς το μήκος και το σχήμα, δηλαδή κόλπους, ακρωτήρια, χερσονήσους, νησιά κ.λπ.
εικόνα
4. Από τι αποτελείται το υποθαλάσσιο ανάγλυφο;
Yποθαλάσσιο ανάγλυφο: Ο άνθρωπος με τη βοήθεια των δορυφόρων χαρτογράφησε το βυθό όλων των θαλασσών. Το θέαμα είναι μαγευτικό! Το υποθαλάσσιο ανάγλυφο αποτελείται από υποθαλάσσιες οροσειρές, βαθιές τάφρους, απότομα βυθίσματα και τεράστιες λεκάνες. Πρόκειται για μια πολυμορφία ελκυστική για κάθε ερευνητή.
Εικόνα 12.3: Tο υποθαλάσσιο ανάγλυφο της Γης


Κάνετε μια βουτιά στον ωκεανό για να πληροφορηθείτε για τα μυστικά του... βυθού!

Τι είναι η υφαλοκρηπίδα; Κάνοντας κλικ στο εικονίδιο διαβάστε τις πληροφορίες για τη σημασία της υφαλοκρηπίδας και γράψτε ένα μικρό κείμενο 5-6 σειρών.

Θυμάστε πώς λέγονται αυτές οι περιοχές και πού βρίσκεται η καθεμιά; Ευκαιρία να το ελέγξετε μέσα από την επόμενη εφαρμογή.
Πιάστε με το ποντίκι σας και σύρετε στο σωστό κουτάκι τα ονόματα των περιοχών που βρίσκονται στο κάτω μέρος της οθόνης της δραστηριότητας.

                                 
Bρείτε το βαθύτερο και το υψηλότερο σημείο του πλανήτη μας. Σε ποιο ανάγλυφο βρίσκεται το καθένα; Eντοπίστε τα στο γεωμορφολογικό χάρτη.