Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940!

                                
Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Ο Χίτλερ έχει καταλάβει την εξουσία στη Γερμανία, καθώς και ο Μουσολίνι στην Ιταλία. Και οι δυο τους έχουν επιβάλει στους λαούς τους φασιστικά, δικτατορικά καθεστώτα.   


                                                  Ράιχσταγκ, το γερμανικό κοινοβούλιο.

15 Αυγούστου 1940: Οι Ιταλοί βυθίζουν με τορπίλη το καταδρομικό "Έλλη" μέσα στο λιμάνι της Τήνου, όπου είχε καταπλεύσει για την γιορτή της Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο. Μία τορπίλη δεν βρίσκει τον στόχο της και εκρήγνυται μέσα στο λιμάνι. Από θαύμα δεν υπάρχουν θύματα!

                     
Τα σύννεφα του πολέμου σκεπάζουν τον ουρανό της Ευρώπης. Ο Χίτλερ εξοπλίζεται πυρετωδώς και δημιουργεί μια φοβερή πολεμική μηχανή και τον Σεπτέμβριο του 1939 επιτίθεται.

                                      Γερμανικό πολεμικό εργοστάσιο.
Αρχίζει ο Β΄ παγκόσμιος πόλεμος! Ο αιματηρότερος πόλεμος που γνώρισε η ανθρωπότητα. Οι λαοί παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα! Ο γερμανικός στρατός προελαύνει. Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης πέφτουν στα χέρια του Χίτλερ.
Εδώ μπορείτε να ακούσετε το πιο γνωστό πολεμικό εμβατήριο του γερμανικού στρατού.
                                           Η Ευρώπη το 1942 κάτω από τον γερμανικό ζυγό.

                                                                         
Ιωάννης Μεταξάς                                                                                              Εμμανουέλε Γκράτσι

Ξημερώματα 28 Οκτωβρίου 1940.  Το προηγούμενο βράδυ ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς έχει αρνηθεί το τελεσίγραφο που του έχει επιδώσει ο Ιταλός πρεσβευτής Γκράτσι, που ζητά από την Ελλάδα να επιτρέψει να περάσουν τα ιταλικά στρατεύματα από το ελληνικό έδαφος και να καταλάβουν κάποια στρατηγικά σημεία. Οι σειρήνες του πολέμου ουρλιάζουν δαιμονισμένα. Οι καμπάνες ηχούν. Πόλεμος! Η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ελλάδα. Ένα ρίγος διαπερνά τη ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ακούγεται το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν.

“Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.”


Οι Έλληνες φαντάροι – ατρόμητοι, γενναίοι – μάχονται αψηφώντας την αριθμητική υπεροχή του εχθρού, τα χιόνια και τη φοβερή παγωνιά πάνω στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. 
Και οι πρώτες νίκες δεν αργούν.   

Στο βίντεο αυτό μπορείτε να δείτε τις επιτυχίες του ελληνικού στρατού και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πολέμησαν οι Έλληνες στρατιώτες.

Η Σοφία Βέμπο (Καλλίπολη Ανατολικής Θράκης, 10 Φεβρουαρίου 1910 – Αθήνα, 11 Μαρτίου 1978) ήταν κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια και ηθοποιός, της οποίας η καλλιτεχνική πορεία εκτείνεται από τον Μεσοπόλεμο έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια και τη δεκαετία του ’50. Χαρακτηρίστηκε ως η "Τραγουδίστρια της Νίκης" εξαιτίας των εθνικών τραγουδιών που ερμήνευσε κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.
 Κάνοντας κλικ μπορείτε να ακούσετε ένα από τα πιο γνωστά της τραγούδια: "Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά".



                     



Ο πόλεμος όμως δεν είναι καθόλου εύκολος. Άσχημος εχθρός, εκτός από τους Ιταλούς, είναι και το χιόνι, μαζί με το κρύο.
Ακούστε την "Πορεία προς το μέτωπο" του Οδυσσέα Ελύτη, όπως μοναδικά την αφηγείται ο μεγάλος Έλληνας ηθοποιός Μάνος Κατράκης.


Τα πόδια των στρατιωτών γεμίζουν χιονίστρες. Πολλοί αναγκάζονται να ακρωτηριαστούν... Οι τραυματίες περιθάλπονται όπως-όπως στα πρόχειρα νοσοκομεία που έχουν στηθεί στο μέτωπο. Πολλοί από αυτούς, όταν αναρρώνουν, ζητούν και ξαναγυρίζουν στις μονάδες τους, για να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις, όπως πριν.



Οι ηρωικές γυναίκες της Ηπείρου μεταφέρουν ρούχα, πυρομαχικά και πολεμοφόδια δίνοντας κι αυτές τον δικό τους αγώνα...


                  


Στις πόλεις πλέκουν κάλτσες και εσώρουχα για τους στρατιώτες, προκειμένου να αντέξουν τις πολικές θερμοκρασίες της χειμωνιάτικης Πίνδου.



                                      

Το τέλος του χειμώνα βρίσκει τον ελληνικό στρατό νικητή σ' αυτόν τον πόλεμο.
Ο Μουσολίνι, ο οποίος μέχρι τότε βρισκόταν στην Αλβανία για να καμαρώνει την νίκη των στρατιωτών του, φανερά εκνευρισμένος με την "ανικανότητα" των αξιωματικών του (τους οποίους αλλάζει τον έναν μετά τον άλλο, μπροστά στις απανωτές ήττες) αποχωρεί για την Ιταλία.

Και για να γελάσουμε και λίγο... Γελοιογραφίες του '40!

Ακούστε κι αυτό, ένα τραγούδι που σατιρίζει τον Ντούτσε από τον Τώνη  Μαρούδα.

                                       
                                                                                              (πηγή: https://anoixtosxoleio.weebly.com)