Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Γλώσσες και θρησκείες.

Η γλώσσα είναι το μέσο επικοινωνίας, με το οποίο οι άνθρωποι συνεννοούνται, ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες, διαδίδουν τη γνώση, τα γράμματα, τις τέχνες και αναπτύσσουν τον πολιτισμό. Όλοι οι λαοί της Γης δεν μιλούν την ίδια γλώσσα. Έχει υπολογιστεί ότι συνολικά μιλούν περίπου 2.800 γλώσσες. Από αυτές άλλες ομιλούνται από εκατομμύρια ανθρώπoυς και άλλες από μικρές ομάδες.
Οι γλώσσες διακρίνονται:
  • σε νεκρές και ζωντανές, σε αυτές δηλαδή που κανένας λαός δε χρησιμοποιεί πλέον (π.χ. λατινική) και σε αυτές που βρίσκονται σε χρήση (π.χ. ιταλική).
  • σε φυσικές και τεχνητές γλώσσες, αυτές που προέκυψαν φυσιολογικά από την εξέλιξη της γλώσσας (π.χ. νεοελληνική) και κατασκευασμένες για συγκεκριμένους σκοπούς (π.χ. εσπεράντο).
  • σε γλώσσες μητρικές και επικοινωνίας, σε αυτές δηλαδή που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι μιας γλωσσικής κοινότητας (π.χ. τα πορτογαλικά για τους Πορτογάλους) και σε αυτές που χρησιμοποιούν οι γλωσσικές κοινότητες, για να συνεννοηθούν (π.χ. τα αγγλικά για τους Ινδούς).
Παίξτε κάνοντας κλικ στην εικόνα. Πληκτρολογήστε το κείμενο που θέλετε και ακούστε το σε όποια γλώσσα επιθυμείτε!

Εργασίες
1. Ο παρακάτω πίνακας παρουσιάζει ένα γνωστό γεγονός της Βίβλου που έχει σχέση με τις γλώσσες των ανθρώπων. Γράψτε στο τετράδιό σας τι ξέρετε σχετικά.
                              

2. Κάνετε κλικ εδώ και γράψτε την πρόταση "Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος" τουλάχιστον σε 5 γλώσσες.

3. Μπορείτε ακόμα κάνοντας κλικ εδώ να ακούσετε όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής ένωσης!

Θρησκείες
Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να επικοινωνούν με το Θεό. Οι σπουδαιότερες θρησκείες είναι ο χριστιανισμός, ο μωαμεθανισμός ή ισλαμισμός, ο βουδισμός, ο κομφουκιανισμός, ο ιουδαϊσμός και ο ανιμισμός (κυρίως στην Αφρική: τα αντικείμενα έχουν ψυχή και επεμβαίνουν στη ζωή).

1. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ (2,1 δισεκατομμύρια πιστοί)


Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
Ο καθεδρικός ναός στο Μιλάνο.

2. ΜΩΑΜΕΘΑΝΙΣΜΟΣ (1,3 δισεκατομμύρια πιστοί)
Ιερό προσκύνημα στη Μέκκα.


            3. ΙΝΔΟΥΙΣΜΟΣ (1,1 δισεκατομμύρια πιστοί)


                 4. ΒΟΥΔΙΣΜΟΣ (400 εκατομμύρια πιστοί)
Χρυσό άγαλμα του Βούδα.
Βουδιστικοί ναοί.
                                   
Βουδιστές μοναχοί

5. ΚΟΜΦΟΥΚΙΑΝΙΣΜΟΣ (~300 εκατομμύρια πιστοί)

Ναός των Κομφουκιανιστών.

                   6. ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΣ (14 εκατομμύρια πιστοί)
   
Εβραίοι που προσεύχονται στο Τείχος των Δακρύων.
                        
Εβραίοι ραββίνοι (δάσκαλοι, ιερείς)

                                          7. ΑΝΙΜΙΣΜΟΣ
                       
Το περιεχόμενο κάθε θρησκείας διαμορφώνει ήθος και τρόπο ζωής. Με τη θρησκεία δημιουργείται πολιτισμός και παράγονται αξίες, όπως είναι η ισότητα, η δικαιοσύνη και η αδελφοσύνη. Επιπλέον ένα σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει μέχρι τώρα η θρησκεία είναι η διάσωση της παλαιότερης λογοτεχνίας και των αρχαίων κειμένων από τους μοναχούς των μοναστηριών.

Οι άνθρωποι μερικές φορές κάνουν κακή χρήση του περιεχομένου της θρησκείας και τη χρησιμοποιούν σαν όπλο εναντίον των αντιπάλων τους και σαν μέσο για να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους. Ο θρησκευτικός φανατισμός οδηγεί σε υπερβολές, καταστροφές, στην απώλεια της ζωής των ανθρώπων, ακόμη και σε πολέμους εμφύλιους ή πολέμους μεταξύ διαφορετικών κρατών. Τέτοια φαινόμενα υπάρχουν πολλά στην ιστορία, όπως ο θάνατος στην πυρά κατά το Μεσαίωνα, η Ιερά Εξέταση, οι Σταυροφορίες, το Τζιχάντ των Μουσουλμάνων (θρησκευτικός πόλεμος για τη διάδοση του ισλάμ) κ.ά.
Σταυροφορίες


Ιερά Εξέταση
Η Ιερά Εξέταση ήταν ρωμαιοκαθολικό εκκλησιαστικό δικαστήριο που δίκαζε ανθρώπους ή και ομάδες που κατηγορούνταν ως αιρετικοί. Οι ανακρίσεις με τις οποίες συγκεντρώνονταν στοιχεία για τις δίκες ή και οι ομολογίες γίνονταν με απάνθρωπα βασανιστήρια και η τιμωρία συνήθως ήταν ο θάνατος.
Ανεξιθρησκεία
Όλοι οι άνθρωποι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των συνανθρώπων μας κι ας είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Η αποδοχή και ο σεβασμός της θρησκείας των άλλων λαών λέγεται ανεξιθρησκία. Το Σύνταγμα της Ελλάδας υποστηρίζει την ανεξιθρησκία σε ξεχωριστό άρθρο του.