Τι είναι το υδρογραφικό δίκτυο;
Το σύνολο των περιοχών γλυκού νερού, όπως είναι οι ποταμοί και οι λίμνες αποτελούν το υδρογραφικό δίκτυο, το οποίο εξυπηρετεί την ύδρευση, την άρδευση και τις ανάγκες του ανθρώπου για μετακινήσεις, ψυχαγωγία κλπ.
Τίγρης
Ευφράτης
Η Αρχαία Κίνα δημιούργησε ένα μεγάλο πολιτισμό, η επιρροή του οποίου εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ασία χάρη στον Κίτρινο ποταμό (Χουάνγκ Χο) και τον Γιανγκ Τσε.
Ο Γάγγης θεωρείται από τους Ινδουιστές ως ιερός ποταμός. Οι Ινδουιστές θεωρούν πως το πλύσιμο στα νερά του εξαγνίζει τον άνθρωπο από τις αμαρτίες, ενώ πολλοί από αυτούς φυλάσσουν νερό από τον Γάγγη στα σπίτια τους ως φυλαχτό.
Ο Γάγγης θεωρείται ένας από τους πιο μολυσμένους ποταμούς του κόσμου. Η μόλυνσή του επηρεάζει σχεδόν 400 εκατομμύρια κατοίκους που ζουν στις όχθες του.
Το 3000 π.Χ. κατά τη μινωική περίοδο αναπτύχθηκαν όλες οι χρήσεις του νερού. Οι ανασκαφές στα ανάκτορα της Κνωσού αποκάλυψαν ένα τέλειο αποχετευτικό σύστημα, λουτρά και εγκαταστάσεις για γεωργική εκμετάλλευση του νερού. Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρωπος από πολύ παλιά είχε συνδέσει τη ζωή του με το γλυκό νερό.
H υδροδότηση και η αποχέτευση του συγκροτήματος γίνονταν με πήλινους σωλήνες. Στην εικόνα πήλινοι σωλήνες αποχέτευσης κάτω από το πάτωμα.
Ο Δούναβης και ο Μισισιπής στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι πλωτοί ποταμοί, δηλαδή επιτρέπουν τη συγκοινωνία με ποταμόπλοια. Οι παραποτάμιες πόλεις έχουν πολλά οφέλη από τους ποταμούς.
Η ποσότητα του νερού στον πλανήτη μας είναι σταθερή στη διάρκεια της ζωής της Γης.
Το νερό ανακυκλώνεται συνεχώς ακολουθώντας τον γνωστό υδρολογικό κύκλο (κύκλος του νερού).
Αυτό που μεταβάλλεται καθημερινά είναι η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προσβάσιμου νερού.
Συζητάμε:
1) Ποια πλεονεκτήματα έχουν οι πόλεις που είναι χτισμένες κοντά σε ποταμούς;
2) Ποιες ανθρώπινες δραστηριότητες μειώνουν τις διαθέσιμες ποσότητες γλυκού νερού;
Κάνετε κλικ εδώ, για να εξετάσετε τα αποθέματα του γλυκού νερού παγκοσμίως!
Και εδώ ένα βίντεο για τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο.