Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Επανάληψη στην Ιστορία.


Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά.

Η επανάσταση στη Στερεά Ελλάδα και τα νησιά.

Άσκηση συμπλήρωσης κενών.

Γράψε τις απαντήσεις σου στα κενά. Κάνε κλικ στο κουμπί "Έλεγχος", για να ελέγξεις τις απαντήσεις σου. Μπορείς να κάνεις κλικ στο κουμπί "Βοήθεια", να θυμάσαι όμως ότι έτσι χάνεις βαθμούς!
Στη Στερεά Ελλάδα οι συνθήκες για εξέγερση ήταν , καθώς δεν ήταν ιδιαίτερα . Επιπλέον στην κοντινή Ήπειρο είχε εκστρατεύσει εναντίον του Αλή Πασά των Ιωαννίνων ο . Ανάμεσα στους οπλαρχηγούς που διακρίθηκαν ήταν οι και .
Στη μάχη της πολέμησε γενναία ο , ο οποίος πέθανε με μαρτυρικό θάνατο. Οι Έλληνες αγωνιστές πήραν εκδίκηση για τον θάνατό του αντιμετωπίζοντας με επιτυχία τους Οθωμανούς στο . Ο παλιός αρματολός της περιοχής, κλείστηκε στο χάνι με 118 άνδρες και συνέχισε να αποκρούει τις τουρκικές επιθέσεις. Η μάχη είχε μεγάλες απώλειες για το οθωμανικό στράτευμα.
Από τα νησιά πρώτα επαναστάτησαν οι Σπέτσες με τη . Τον Απρίλιο του 1822 η καταστράφηκε ολοκληρωτικά από Τούρκους στρατιώτες και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάσθηκαν. Τον Ιούνιο όμως ο πυρπόλησε τη ναυαρχίδα του σκοτώνοντας τον ίδιο και χιλιάδες Τούρκους. Σε ναυμαχία που πραγματοποιήθηκε τέλη Αυγούστου του 1824 στον κόλπο του ο ελληνικός στόλος κατάφερε να νικήσει τον τουρκοαιγυπτιακό. Ο ναύαρχος προκάλεσε σύγχυση στα εχθρικά πλοία με τους ελιγμούς που πραγματοποίησε.