Όταν θέλετε να περιγράψετε ένα κτίσμα πρέπει να αναφερθείτε στα εξής:
- πού είναι / πότε χτίστηκε / ποια είναι η ιστορία του / πώς το γνωρίσατε
- πώς είναι απ' έξω και πώς από μέσα (ποια γενική εντύπωση σας δημιουργεί, ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της αρχιτεκτονικής του, από τι υλικά είναι φτιαγμένο, πόσους και ποιους χώρους έχει, ποια είναι και πώς είναι τα αντικείμενα που συναντάει κανείς μέσα στο κτίσμα)
- αν ζουν ή έζησαν κάποια πρόσωπα σ' αυτό και αν ξέρετε κάτι για τη ζωή τους
- πώς νιώθετε κάθε φορά που βρίσκεστε εκεί
Έχοντας υπόψη τις παραπάνω οδηγίες να περιγράψετε το Δημοτικό Θέατρο του Πύργου "ΑΠΟΛΛΩΝ", ένα κτίριο με ιστορία και ιδιαίτερη σημασία για την πόλη μας.
Το δημοτικό θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο μεταξύ 1850 - 1900. Λειτουργεί ως χώρος θεάτρου και πολιτιστικών εκδηλώσεων και βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
Με τη μνημειακή όψη του και την επιμελημένη και ενδιαφέρουσα μορφολογία του (επενδυμένες με μάρμαρο παραστάσεις με μαρμάρινα επίκρανα διακοσμημένα με ανθέμια) αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.
Το πρώτο θέατρο της πόλης ήταν ένα ξύλινο πολυτελέστατο κατασκεύασμα το οποίο είχε δημιουργήσει ένας Ελληνοαιγύπτιος επιχειρηματίας. Για πολλά χρόνια εξυπηρετούσε τις καλλιτεχνικές ανάγκες των κατοίκων της πόλης μέχρι που το 1878, ύστερα από δωρεά του κτηματία Σωκράτη Συλλαϊδόπουλου, κατασκευάστηκε το λιθόχτιστο θέατρο "Απόλλων".
Το νέο θέατρο ήταν ευρύχωρο και σε κεντρικό σημείο της πόλεως έτσι ώστε να εξυπηρετεί στη μετακίνηση τους πολίτες. Παρόλα αυτά, λόγω έλλειψης εσόδων του δήμου, το θέατρο εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα, το 1927, η επιτροπή του θεάτρου να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο την μεταφορά του θεάτρου στο κληροδότημα Καστόρχη.
Η μεταφορά έγινε αλλά μερικούς μήνες αργότερα ακυρώθηκε λόγω διαφωνίας του δημάρχου με την διαχειριστική επιτροπή του κληροδοτήματος. Την περίοδο της Κατοχής ιδρύθηκε από φοιτητές ο σύλλογος "Πυργιώτικος Παρνασσός", ο οποίος στις 29 Δεκεμβρίου 1943 ανέβασε στο θέατρο "Απόλλων" την παράσταση "Οι Παλιοφοιτηταί". Ακολούθησαν και άλλες παραστάσεις ("Φοιτηταί", "Η δικαστική πλάνη", "Αρραβωνιάσματα", "Παπαφλέσσας", "Ο άντρας της" και η "Μπουμπουλίνα").
Δυστυχώς, με την πάροδο του χρόνου το θέατρο εγκαταλείφθηκε εντελώς περίπου το 1960. Χρειάστηκε να φτάσουμε στη δεκαετία του '80 για να επιστρέψει το ενδιαφέρον για αυτό το νεοκλασικό κτήριο. Έτσι, το 1990, το θέατρο ανακαινίστηκε ριζικά με δαπάνη του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και μπόρεσε να ξαναλειτουργήσει τελικά το 1995.
Αυτήν ήταν και η αφορμή που έψαχνε η πόλη του Πύργου για να αρχίσει να δραστηριοποιείται και πάλι γύρω από τα πολιτιστικά και κυρίως θεατρικά θέματα. Έτσι, σήμερα δραστηριοποιούνται τέσσερις θεατρικές ομάδες στον Πύργο, οι οποίες διοργανώνουν παραστάσεις στο γεμάτο ιστορία Θέατρο Απόλλων, το πιο σημαντικό καλλιτεχνικό και πνευματικό μνημείο στη πόλη του Πύργου.