Κυριακή, 1 Ιουνίου 2014

Το κίνημα στο Γουδί και η κυβέρνηση Βενιζέλου.

ιστορική γραμμή

1. Πότε ξέσπασε η επανάσταση στο Γουδί και για ποιους λόγους;
Τη νύχτα της 14ης Αυγούστου του 1909, παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Γουδί της Αθήνας αξιωματικοί του στρατού, πολλοί οπλίτες καθώς και αρκετοί πολίτες. Απογοητευμένοι από τη χρόνια οικονομική κρίση, τον ατυχή για την Ελλάδα πόλεμο του 1897 και την πολιτική αστάθεια, κήρυξαν επανάσταση.
Νικόλαος Ζορμπάς (1844 – 1920)
Έλληνας αξιωματικός του πυροβολικού, επικεφαλής του Στρατιωτικού Συνδέσμου, που πραγματοποίησε το κίνημα στο Γουδί στις 15 Αυγούστου 1909.
Στρατιωτικός Σύνδεσμος -  κίνημα στο Γουδί
Ο Στρατιωτικός Σύνδεσμος ήταν μυστική οργάνωση στρατιωτικών που έδρασε στην Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα, με αποκορύφωμα το κίνημα στο Γουδί στις 15 Αυγούστου 1909, με αιτήματα μεταρρυθμίσεις στο στράτευμα, τη δικαιοσύνη, την παιδεία και απομάκρυνση του Διαδόχου Κωνσταντίνου.
Τους όρους των Επαναστατών αποδέχθηκε ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, που σχημάτισε κυβέρνηση μετά την παραίτηση του Δημητρίου Ράλλη.

Δημήτριος Ράλλης (1844-1921)

2. Τι ζητούσαν οι επαναστάτες;
Οι επαναστάτες με το κίνημά τους ζητούσαν την κατάργηση της βασιλείας ή την αντικατάσταση του βασιλιά, βελτίωση του Συντάγματος καθώς και διάφορες αλλαγές στο στράτευμα. 
3. Ποιες ήταν οι συνέπειες της επανάστασης στο Γουδί;
Μετά το κίνημα στο Γουδί, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικά να παραιτηθεί. Οι αξιωματικοί που συμμετείχαν στο επαναστατικό κίνημα, κάλεσαν στην Αθήνα ως εκπρόσωπο τους έναν Κρητικό πολιτικό που αργότερα θα γινόταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
4. Ποιος ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ποιους στόχους είχε;
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, 45 χρονών τότε, είχε σπουδάσει νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ήταν έμπειρος στην πολιτική. Είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός στην Κρήτη αλλά και επικεφαλής των Κρητών επαναστατών το 1905 με αίτημα την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο Βενιζέλος έφτασε στην Αθήνα αποφασισμένος να εκσυγχρονίσει τη χώρα, αλλά και να εργαστεί για την ένωση των αλύτρωτων περιοχών με την Ελλάδα, φροντίζοντας για την καλή οργάνωση και τον εξοπλισμό του στρατεύματος.

5. Τι γνωρίζετε για τις εκλογές του 1910;
Το Νοέμβριο του 1910 πραγματοποιήθηκαν εκλογές. Το κόμμα που ίδρυσε ο Βενιζέλος, οι «Φιλελεύθεροι», κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία. 
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα κερδίσει τις εκλογές το 1910 και θα πάρει  τις 300 από τις 364 έδρες της Βουλής.

6.Τι μεταρρυθμίσεις έκανε η κυβέρνηση Βενιζέλου;
Η νέα κυβέρνηση ξεκίνησε ένα πολύπλευρο μεταρρυθμιστικό έργο. 
  • Τον επόμενο χρόνο αναθεωρήθηκε το Σύνταγμα, με στόχο τη δημιουργία ενός κράτους πιο δίκαιου για τον πολίτη. 
  • Καθιερώθηκε η υποχρεωτική και δωρεάν φοίτηση στο Δημοτικό Σχολείο.
  • Για την αναδιοργάνωση του στρατού και του στόλου της χώρας προσκλήθηκαν Γάλλοι και Άγγλοι αξιωματικοί.
  • Ρυθμίστηκαν εργατικά ζητήματα,
  • Ιδρύθηκαν συνεταιρισμοί.
  • Θεσμοθετήθηκαν αργίες.
  •  Καθιερώθηκε ωράριο εργασίας. 
  • Έγινε επίσης προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούσαν τους αγρότες, όπως η εκμετάλλευση των κολίγων από τους γαιοκτήμονες.
ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ 1910
Μαρίνος Αντύπας
Αγωνίστηκε σ' όλη του τη ζωή για την αφύπνιση του λαού, και μάλιστα των αγροτικών και εργατικών τάξεων. Το 1906 φτάνει στη Θεσσαλία . Εκεί αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εξαθλιωμένων αγροτών της Θεσσαλίας.  Οι τσιφλικάδες της Θεσσαλίας, βλέποντας πως με κανένα μέσο δεν μπορούν να τον κάμψουν, αποφασίζουν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας.
Η δολοφονία του προκαλεί λαϊκές εκδηλώσεις και αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα.

 Στη Θεσσαλία οι προστριβές ανάμεσα στους γαιοκτήμονες και στους κολίγους (εργάτες σε ξένα κτήματα) είναι έντονες.
 1907Δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας, ιδεολόγος ,  ο οποίος διεκδικεί τα δικαιώματα των κολίγων.
 Φεβρουάριος - Μάρτιος 1910Θεσσαλοί αγρότες διοργανώνουν συλλαλητήρια σε διάφορες πόλεις και χωριά.
 6 Μαρτίου 1910: Στο χωριό Κιλελέρ ξεσπούν επεισόδια και χάνουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές, ενώ τραυματίζονται πολλοί άλλοι.
 Τα αιτήματα των εξαθλιωμένων αγροτών συγκινούν την ελληνική κοινή γνώμη.
 Ανοίγει ο δρόμος για τη δικαίωσή τους.