Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014

Το τέλος της Επανάστασης και η ελληνική ανεξαρτησία.

   ιστορική γραμμή

1. Σε ποιο σημείο βρισκόταν η επανάσταση πριν από τη ναυμαχία του Ναυαρίνου;
  • Η Ακρόπολη παραδόθηκε στους Τούρκους πολιορκητές της το Μάιο του 1827
  •  παρέλυσε κάθε αντίσταση στην Ηλεία
  •  ερημώθηκε η Μεσσηνία 
  •  καταστράφηκε εντελώς η Τριπολιτσά.
2. Τι κατάλαβαν οι Έλληνες μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και πώς έδρασαν;
Μετά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου όμως, τον Οκτώβριο του 1827, οι Έλληνες κατάλαβαν ότι η απελευθέρωσή τους δεν θα αργούσε. Παρόλο που οι στρατιωτικές ενέργειες απαγορεύονταν από τις Μεγάλες Δυνάμεις: 
  • ο Αγώνας αναζωπυρώθηκε
  • ο Γάλλος συνταγματάρχης Κάρολος Φαβιέρος με τακτικό στρατό αποβιβάστηκε στη Χίο
  • δυνάμωσε η επαναστατική δραστηριότητα στην Κρήτη 
  • πόλεις και χωριά της Στερεάς Ελλάδας, όπως η Θήβα, η Λιβαδειά, η Άμφισσα, το Καρπενήσι ακόμη και το ίδιο το Μεσολόγγι, απελευθερώθηκαν από τον Δημήτριο Υψηλάντη, τον Κίτσο Τζαβέλα και άλλους οπλαρχηγούς.
 Κάρολος Φαβιέρος
3. Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού κράτους;
Οι νίκες του ελληνικού στρατού  και η προσπάθεια του Καποδίστρια να μη δυσαρεστήσει καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις βοήθησαν στη διεύρυνση των συνόρων του ελληνικού κράτους. Καθώς αναμενόταν να φτάσουν στην Πελοπόννησο Γάλλοι στρατιώτες για ν' αποχωρήσουν τα αιγυπτιακά στρατεύματα, ο Κυβερνήτης έστειλε πολεμικά πλοία στον Αμβρακικό κόλπο, ώστε να συμπεριληφθεί και η περιοχή αυτή στα όρια του νέου κράτους.
4. Ποια ήταν η στάση της Υψηλής Πύλης;
Η Υψηλή Πύλη, από την πλευρά της, κρατούσε αδιάλλακτη στάση απορρίπτοντας κάθε συζήτηση για αυτονομία ή ανεξαρτησία της Ελλάδας. Ωστόσο, η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Ρωσοτουρκικό Πόλεμο του 1828-1829 ανάγκασε τον Σουλτάνο να δεχτεί να αρχίσουν διαπραγματεύσεις. 
  
5. Ποιοι πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας και γιατί;
Οι Άγγλοι και οι Γάλλοι, για να περιορίσουν τις επιδιώξεις της Ρωσίας και την αυξημένη επιρροή της στους επαναστατημένους Έλληνες, πρότειναν την ανεξαρτησία της Ελλάδας.
  
6. Τι προέβλεπε το Πρωτόκολλο του Λονδίνου;
Έτσι, τον Φεβρουάριο του 1830 υπογράφηκε στο Λονδίνο από τις τρεις συμμαχικές Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) η πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας, με τα σύνορά της στη γραμμή Αχελώου - Σπερχειού ποταμού. Δυο χρόνια αργότερα, το 1832, τα σύνορα του ελληνικού κράτους διευρύνθηκαν στη γραμμή Αμβρακικού κόλπου – Παγασητικού κόλπου. Τα νέα σύνορα αναγνωρίστηκαν και από την Υψηλή Πύλη. Έπειτα από δέκα χρόνια συγκρούσεων η ύπαρξη ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, αναγνωρισμένου από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, ήταν πλέον γεγονός.