Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Τα μεγαλύτερα ποτάμια και οι μεγαλύτερες λίμνες της Γης.

Ποτάμι: Ρεύμα γλυκού νερού στην επιφάνεια της Γης που κινείται από τα υψηλότερα προς τα χαμηλότερα μέρη της. Αν και η ποσότητα του γλυκού νερού που μεταφέρουν τα ποτάμια είναι ένα πολύ μικρό μέρος της συνολικής ποσότητάς του, που βρίσκεται κυρίως στις πολικές περιοχές, ωστόσο είναι πολύ σημαντική, γιατί το γλυκό νερό αποτελεί πηγή ζωής για όλους τους οργανισμούς.
Λίμνη είναι μια κοιλότητα (λεκάνη), τεχνητή ή φυσική, γεμάτη συνήθως γλυκό νερό.
Νείλος (Αφρική)
Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της γης (6.669 χμ.). Βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική, πηγάζει από τις λίμνες Βικτόρια και Αλβέρτου και εκβάλλει στη Μεσόγειο θάλασσα σχηματίζοντας Δέλτα. Διαρρέει το Σουδάν και την Αίγυπτο και στις όχθες του βρίσκονται οι πόλεις του Χαρτούμ, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας. Χωρίς αυτόν πολλές περιοχές θα ήταν έρημοι. Είναι πλωτός σε μεγάλο τμήμα του βοηθώντας έτσι το εμπόριο και τον τουρισμό.
 Ο Νείλος από το διάστημα.
Ο ποταμός Νείλος αποτελείται από δύο μικρότερους ποταμούς, τον Λευκό Νείλο και τον Γαλάζιο Νείλο.
Το Δέλτα του Νείλου, όπως και κάθε άλλο Δέλτα ποταμού, αποτελεί σημείο συσσώρευσης πολλών θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να ευνοεί την παραγωγικότητα. Ο ποταμός έπαιξε ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της αρχαίας Αιγύπτου, αφού ο πολιτισμός της οφείλεται κατά κύριο λόγο σε αυτόν. Το γεγονός ότι ο Νείλος, σε αντίθεση με άλλους μεγάλους γνωστούς ποταμούς, ρέει από τα νότια προς τα βόρεια, υπήρξε άλυτο μυστήριο για τους αρχαίους Αιγύπτιους και Έλληνες.

   Εδώ μπορείτε να δείτε ένα ντοκιμαντέρ για τον Νείλο.            
                          

                               Αμαζόνιος (Ν.Αμερική)


Ο Αμαζόνιος είναι "ο πνεύμονας της Γης" . Γύρω από τις όχθες το βρίσκεται το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου. Εδώ παράγεται το 35% του οξυγόνου της ατμόσφαιρας, με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Διαρρέει τη Νότια Αμερική από τις Άνδεις ως τις εκβολές του, στον Ατλαντικό Ωκεανό. Υπολογίζεται ότι το 1/5 τού συνόλου του γλυκού νερού που κυκλοφορεί πάνω στην επιφάνεια της γης μεταφέρεται απ’ τον Αμαζόνιο. Το όνομα «Αμαζόνιος» το έδωσε ο Ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο ντε Ορελάνα, ο οποίος στην πορεία του συνάντησε φυλές με γυναίκες που πολεμούσαν.


                                                  Μισισιπής (Β.Αμερική)
Ο Μισισιπής (5.969 χμ.) βρίσκεται στις Η.Π.Α. και περνάει από 10 πολιτείες. Είναι πλωτός και διευκολύνει έτσι τη μεταφορά των προϊόντων της αγροτικής παραγωγής των πεδινών περιοχών. Στις όχθες του είναι χτισμένες το Σεντ Λούις και η Νέα Ορλεάνη.
                                                Το Δέλτα του Μισισιπή.                                                  
 Ποταμόπλοιο στον Μισισιπή.
                                                                        Σεντ Λούις
                                    Βόλγας (Ευρώπη)    

Ο Βόλγας είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρώπης (μήκος 3.700 χλμ.). Eίναι κατεξοχήν ρωσικός ποταμός. Το χειμώνα παγώνει και η ναυσιπλοΐα σταματά εντελώς. Τα τελευταία πενήντα χρόνια ο Βόλγας άρχισε να αξιοποιείται. Πολλά έργα έχουν κατασκευαστεί: φράγματα, τεχνητές δεξαμενές, υδροηλεκτρικοί σταθμοί και, κυρίως, διώρυγες που συνδέουν το Βόλγα με τη Μόσχα και με τον Ντον και διευκολύνουν τις συγκοινωνίες στο εσωτερικό της χώρας. Στις όχθες του αυτοκρατορικού ποταμού υπάρχουν πλούσιες πλουτοπαραγωγικές πηγές, ενώ στα νερά του ζουν, μεταξύ άλλων, οι θαλάσσιοι οργανισμοί από τους οποίους παράγεται το χαβιάρι.                                    Δούναβης (Ευρώπη)
                                    
Ο Δούναβης (2.850 χλμ.) είναι ο 2ος σε μήκος ποταμός της Ευρώπης (μετά το Βόλγα) και ενώνει 10 ευρωπαϊκές χώρες, καθώς είναι πλωτός και ενώνει τη Μαύρη θάλασσα με τις χώρες της Κ. Ευρώπης. Αρδεύει μεγάλες πεδιάδες, είναι σημαντικός για τη βιομηχανία, το εμπόριο και τον τουρισμό, ενώ μεγάλες πόλεις και ταυτόχρονα πρωτεύουσες είναι χτισμένες στις όχθες του (Βιέννη, Μπρατισλάβα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι). Είναι δε από τους πιο πολυτραγουδισμένους ποταμούς.
                          

(Στο βίντεο ακούγονται το βαλς του αυστριακού Johann Strauss: "Ο Γαλάζιος Δούναβης" και στη συνέχεια  βαλς του Iosif Ivanovici, αυστρορουμάνικης καταγωγής: " Τα Κύματα του Δουνάβεως" σε δύο διαφορετικές εκτελέσεις).

                                   

                                      Νίγηρας ( Αφρική)                                                      
                  Κόνγκο (Αφρική)                            
Οι λίμνες της Γης καλύπτουν λιγότερο από το 2% της επιφάνειάς της. Οι περισσότερες περιέχουν γλυκό νερό. Mερικές είναι αλμυρές, όπως η Κασπία και η Νεκρά Θάλασσα, της οποίας μάλιστα το νερό είναι 7,7 φορές πιο αλμυρό από το θαλασσινό.

Η Κασπία θάλασσα (371.000 τ.χμ.), που είναι τριπλάσια από την έκταση όλης της Ελλάδας (132.000 τ.χμ.) Λέγεται "θάλασσα", γιατί είναι μεγάλη σε έκταση. Περιέχει επίσης σε εξαίρεση με τις περισσότερες, αλμυρό νερό και ανήκει στη Ρωσία (ευρωπαϊκό μέρος).

  Η Κασπία θάλασσα από δορυφόρο.
Η Βικτωρία  (68.422 τ.χμ.) είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Αφρικής. Η πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, βρίσκεται στις όχθες της, ενώ χαρακτηριστικό της είναι τα πολλά νησιά περίπου 3.000!! Ιδιαίτερο επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περίφημοι καταρράκτες (108 μ. ύψος και 1,7 χμ. μήκος.)


Η Βαϊκάλη ( 31.500 τ.χμ.) βρίσκεται στη Ρωσία (ασιατικό μέρος) και είναι η πιο βαθιά του κόσμου (1.680 μ.). Έχει το μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού (πάνω από το 1/5 του πλανήτη), ωστόσο κινδυνεύει, αφού στις όχθες της βρίσκονται πολλά εργοστάσια, τα απόβλητα των οποίων μολύνουν τα νερά της, αλλά και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.
 Η Βαϊκάλη από δορυφόρο.
                                           
Κάνετε κλικ εδώ, για να βρείτε στον πολυχάρτη τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου.

Πατήστε στην εικόνα, για να παίξετε βρίσκοντας τα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου.
Αν κάνετε κλικ στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να παίξετε με τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου.