Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

H Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που υπογράφτηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1989ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας. Με τη σύμβαση αυτή σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων των παιδιών στην επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση. Επιπλέον αναγνωρίστηκε η ανάγκη να δημιουργήσουμε ένα προστατευτικό περιβάλλον, για να θωρακίσουμε τα παιδιά απέναντι στην εκμετάλλευση, την κακοποίηση και τη βία.
                          
Παρόλα αυτά, τα δικαιώματα πάνω από ενός δισεκατομμυρίου παιδιών παραβιάζονται επειδή στερούνται βασικά πράγματα που απαιτούνται για να επιβιώσουν, να μεγαλώσουν και να αναπτυχθούν.
Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.

Διαβάστε εδώ τη Σύμβαση.
Η UNICEF δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Διαβάστε την ιστορία της.



Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τη UNICEF και το έργο της και εδώ μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τα δικαιώματα των παιδιών.