Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

Τα κράτη και οι κάτοικοι της Ασίας.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθουμε:
  • ποια είναι τα κράτη της Ασίας
  • για τα τμήματα, στα οποία χωρίζεται η ασιατική ήπειρος

Δραστηριότητα 
Κάνετε κλικ εδώ, για να δείτε ποια είναι τα τμήματα, στα οποία χωρίζουμε την Ασία και με τη βοήθεια του Google earth να βρείτε  τα κράτη με τις πρωτεύουσες που αυτά περιλαμβάνουν.


Το μαυσωλείο Ταζ Μαχάλ στην Ινδία

Κάνετε κλικ εδώ και βρείτε ποιο είναι το μεγαλύτερο και το μικρότερο κράτος σε έκταση και πληθυσμό καθώς και το πιο πυκνοκατοικημένο και αραιοκατοικημένο.
Γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Μερικά από τα κράτη της Μέσης Ανατολής (Σαουδική Αραβία, Ιράκ, Ιράν, Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν υπέδαφος πλούσιο σε κοιτάσματα πετρελαίου και διαθέτουν τα 3/4 των αποθεμάτων της παγκόσμιας παραγωγής.
Ντουμπάι
Ο πλούτος που εξασφαλίζεται από το πετρέλαιο, οι θρησκευτικές διαφορές και πολιτικοί λόγοι κάνουν τη Μέση Ανατολή μία περιοχή με συνεχείς εντάσεις και πολλές φορές πολεμικές εκρήξεις.
Η Πέτρα στην Ιορδανία
Τα κράτη της Κεντρικής Ασίας παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές πολιτιστικές, εθνικές και φυλετικές. Το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν είναι κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης
Ο πήλινος στρατός των περίπου 8.000 στρατιωτών του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, Κιν Σι Χουάνγκ, στο μεγαλύτερο υπαίθριο μουσείο που υπάρχει στον κόσμο. 

Αντίθετα, η Κίνα είναι πανάρχαιο κράτος, που δημιούργησε δικό του πολιτισμό και σύστημα διακυβέρνησης. Οι καλές τέχνες στην Κίνα εμφανίστηκαν περίπου το 1500 μ.Χ.
Το Σινικό τείχος στην Κίνα
Η απαγορευμένη πόλη στο Πεκίνο
Η Σιβηρία, στη Βόρεια Ασία, είναι η πιο αραιοκατοικημένη περιοχή της Ασίας. Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, που οφείλονται στο κλίμα και τη μορφολογία του εδάφους, έχουν συντελέσει στην αργοπορία της ανάπτυξής της. Ωστόσο παρουσιάζει προοπτικές βελτίωσης ως προς τη γεωργία και την εξόρυξη ορυκτών.
Το παλάτι Ποτάλα στο Θιβέτ
Από τα κράτη της Ανατολικής Ασίας το πλουσιότερο και πιο ανεπτυγμένο είναι η Ιαπωνία. Η τεχνολογία, η βιομηχανία, το εμπόριο, οι υπηρεσίες, η εκπαίδευση και γενικά όλοι οι τομείς βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, έτσι ώστε να είναι σε θέση η Ιαπωνία να ανταγωνίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τόκιο, Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία υπάρχουν εκατοντάδες μικρά και μεγάλα ηφαίστεια με γνωστότερο το Φούτζι, το οποίο οι Ιάπωνες θεωρούν ιερό και είναι εθνικό σύμβολό τους. Οι κάτοικοι της Ιαπωνίας έχουν μάθει να ζουν με τις συνεχείς εκρήξεις των ηφαιστείων και τους πολύ ισχυρούς σεισμούς που σείουν το έδαφος. Η Ιαπωνία θεωρείται μία από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του πλανήτη μας.
Το ηφαίστειο Φούτζι
Η Νότια Ασία λέγεται και Ινδική Χερσόνησος, επειδή το μεγαλύτερο κράτος σε αυτήν είναι η Ινδία. Τα κράτη της Νότιας Ασίας μαστίζονται από τη φτώχεια και την πείνα. Είναι μία από τις πλέον πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη μας, η οποία, εκτός από το οικονομικό και πληθυσμιακό πρόβλημα, παρουσιάζει πολιτική αστάθεια και θρησκευτικές ταραχές ιδίως μεταξύ των ινδουιστών και των μουσουλμάνων.

                               Ο χρυσός ναός στο Παντζάμπ, στην Ινδία
Η Νοτιοανατολική Ασία είναι επίσης πυκνοκατοικημένη περιοχή. Παρά τις εύφορες πεδινές εκτάσεις και την ομαλή μορφολογία του εδάφους το βιοτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό. Εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη, η οποία έχει παρουσιάσει ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης. Σημαντικός λόγος για την οικονομική καθυστέρηση της περιοχής αυτής είναι το καθεστώς της αποικιοκρατίας. Τα κράτη της Ν.Α. Ασίας απέκτησαν την ανεξαρτησία τους κατά τη δεκαετία του 1950.
Σιγκαπούρη
Οι ινδουιστικοί ναοί του Πραμπανάν στην Ιάβα, Ινδονησία

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
1. Παίξτε και μάθετε τα κράτη της Ασίας.
2. Κάνετε κλικ εδώ και μάθετε τη θέση των κρατών της Ασίας.
3. Κάνετε κλικ εδώ, για να μάθετε τις πρωτεύουσες της Ασίας.
4. Κάνετε κλικ εδώ και βάλτε τα κράτη στης Ασίας στη σωστή τους θέση.
5. Βρείτε ποιο κράτος είναι.