Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Οι αγώνες του Καραϊσκάκη.


1. Πώς κινήθηκε ο Κιουταχής μετά την πτώση του Μεσολογγίου;
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Κιουταχής με τον στρατό του προχώρησε προς την Αττική, για να καταστείλει εντελώς την επανάσταση στη Ρούμελη. Κυρίευσε την πόλη των Αθηνών (3 Ιουλίου 1826) και πολιόρκησε στενά την Ακρόπολη, που την υπερασπιζόταν η φρουρά της με αρχηγό τον στρατηγό Γιάννη Γκούρα.

                                             
Ο Γιάννης Γκούρας (1791-1826)  είχε οριστεί γενικός αρχηγός των στρατιωτικών δυνάμεων της ανατολικής Ελλάδας και είχε τη γενική ευθύνη για την άμυνα. Υπερασπίστηκε γενναία την Ακρόπολη ως το θάνατό του, τον Οκτώβριο του 1826. 
Οι δυνάμεις των Ελλήνων ήταν μικρές (1.400 περίπου), ήταν όμως αποφασισμένοι ακολουθήσουν  το παράδειγμα των Μεσολογγιτών. Ο Γκούρας προσπαθούσε να "κρατήσει" την Ακρόπολη και ταυτόχρονα "ζωντανή" την επανάσταση στη Στερεά, γιατί είχαν  πληροφορίες  ότι οι Μεγάλες Δυνάμεις σκέφτονταν τη δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους,  μόνο όμως από τις περιοχές που θα ήταν επαναστατημένες. 

2. Ποιος διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα;
Τότε διορίστηκε από την επαναστατική Κυβέρνηση αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα ο οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης και στάλθηκε ν' αντιμετωπίσει τον Κιουταχή. Ο Καραϊσκάκης, πρώην κλέφτης και έπειτα αρματολός στην περιοχή αυτή, είχε μεγάλη πολεμική πείρα.
Γεώργιος Καραϊσκάκης 

3. Ποιο ήταν το σχέδιο του Καραϊσκάκη;
Ο Καραϊσκάκης ήξερε ότι δεν μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει κατά μέτωπο το στρατό του  Κιουταχή. Έτσι  αποφάσισε να αποκόψει τον εφοδιασμό του τουρκικού στρατού από τη Θεσσαλία. Δημιούργησε, λοιπόν, φρουρές από τον Κορινθιακό κόλπο έως τον Ευβοϊκό κόλπο.
Για αντιπερισπασμό κατευθύνθηκε τον Οκτώβριο του 1826 στην περιοχή της Στερεάς, προκειμένου να ξεσηκώσει τα μέρη που είχαν υποταχθεί αναγκάζοντάς τον Κιουταχή να αποσύρει στρατεύματα από την πολιορκία της Ακρόπολης.
4. Ποιες επιτυχίες  σημείωσε ο Καραϊσκάκης εναντίον των Τούρκων στη Στερεά; Πού στράφηκε μετά;
Ο Καραϊσκάκης νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις στο Δίστομο, καθώς και σε επταήμερη μάχη που έδωσε εναντίον τους στην ορεινή Αράχοβα, το Νοέμβριο του 1826. Έως τις αρχές του 1827 είχε κατορθώσει να εκδιώξει τα οθωμανικά στρατεύματα από το μεγαλύτερο μέρος της Στερεάς Ελλάδας. Έσπευσε τότε στην Αττική, για να βοηθήσει τους πολιορκημένους αγωνιστές και στρατοπέδευσε στο Κερατσίνι

5. Σε ποιους ανέθεσε η Κυβέρνηση την αρχηγία των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ξηρά και θάλασσα και τι  αποφάσεις πήραν;
Οι Άγγλοι αξιωματικοί Τσωρτς και Κόχραν, στους οποίους η κυβέρνηση είχε αναθέσει την αρχηγία των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της στεριάς και της θάλασσας, αποφάσισαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον των Τούρκων, για να σωθεί η Ακρόπολη, παρά τις αντιρρήσεις του Καραϊσκάκη.
 
                                     Αποτέλεσμα εικόνας για κοχραν
                    Ρίτσαρντ Τσωρτς                                                       Τόμας Κόχραν
Μέσα σε λίγες βδομάδες απέναντι στον Κιουταχή δημιουργήθηκε ο μεγαλύτερος στρατός ξηράς που είχε ως τότε εκστρατεύσει για την ελληνική επανάσταση, περισσότεροι από 10.000 άνδρες.
Η τελική αναμέτρηση πλησίαζε.

Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα.
6. Πώς πέθανε ο Καραϊσκάκης;
Την παραμονή της επίθεσης, παρά τις εντολές που είχε δώσει ο Καραϊσκάκης να μη ρίξουν ούτε ένα βόλι, ξέσπασαν ανεξέλεγκτες συγκρούσεις στην πρώτη γραμμή, στο Φάληρο. Αν και άρρωστος στη σκηνή του, με πυρετό, ο Καραϊσκάκης όρμησε με το άλογό του προς τα εκεί για να περιορίσει το κακό, κι εκεί τον χτύπησε ένα βόλι. Τραυματίστηκε θανάσιμα και ξεψύχησε την επόμενη μέρα. Ήταν 23 Απριλίου του 1827. Λίγο πριν πεθάνει, συνέστησε στους συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς να έχουν ομόνοια και να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ο θάνατος του καραισκάκη
Ο θάνατος του Καραϊσκάκη.

7. Ποιες συνέπειες είχε ο θάνατός του Καραϊσκάκη στην εξέλιξη της πολιορκίας της Ακρόπολης;
Ο απρόσμενος θάνατος του Καραϊσκάκη, που ήταν εξαιρετικά αγαπητός στους στρατιώτες του, έριξε το ηθικό των πολεμιστών. Η σύγκρουση κατέληξε σε μεγάλη καταστροφή του ελληνικού στρατεύματος. Σημαντικοί Έλληνες οπλαρχηγοί, όπως ο Γεώργιος Δράκος και ο Λάμπρος Βέικος, αλλά και πάνω από χίλιοι αγωνιστές έχασαν τη ζωή τους, ενώ η Ακρόπολη παραδόθηκε το Μάιο του 1827 στους Τούρκους πολιορκητές της.
Ο πολυάριθμος στρατός των Τσωρτς και Κόχραν διαλύθηκε και οι ελπίδες των Ελλήνων βούλιαξαν.

Η Ακρόπολη στην Τουρκοκρατία.

Η κατάσταση ήταν πια τραγική, αφού μετά την κυριαρχία του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, κυριάρχησε κι ο Κιουταχής στη Στερεά.  




Ακούστε και την "Ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη" από τον Διονύση Σαββόπουλο.