Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, τη μέρα που γεννήθηκε ο διάσημος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Σε όλες τις χώρες, τα παιδιά, οι συγγραφείς, οι εικονογράφοι, οι μεταφραστές, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι εκδότες και οι εκπαιδευτικοί γιορτάζουν την παγκόσμια αυτή ημέρα με διάφορες εκδηλώσεις σε σχολεία, βιβλιοθήκες, βιβλιοπωλεία, πλατείες και άλλους χώρους, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον τους για τα βιβλία και το διάβασμα. 
Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της οργάνωσης αυτής ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης και να ενθαρρύνουν τη διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους. Το 2021 υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού είναι το Τμήμα των Η.Π.Α. Το μήνυμα γράφτηκε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle. Η αφίσα φιλοτεχνήθηκε από τον Roger Mello, που γεννήθηκε στην Μπραζίλια το 1965.
Έτσι κι εμείς, παρά την καραντίνα, γιορτάσαμε το Παιδικό Βιβλίο και προσκαλέσαμε τον αγαπημένο μας συγγραφέα, κ. Γιώργο Παναγιωτάκη, για να συζητήσουμε μαζί του για τα βιβλία του και ιδιαίτερα γι' αυτό που διαβάσαμε τελευταία και μας άρεσε πολύ, τον "Ισιντόρ και το φεγγάρι". 
                                                        
Μιλήσαμε για τη φιλία, τη δύναμη που έχουν οι λέξεις, την πανδημία. Τον ρωτήσαμε πώς ξεκίνησε να γράφει, ποια βιβλία είναι τα αγαπημένα του, ποιους συγγραφείς προτιμά να διαβάζει, πως περνά τον ελεύθερο χρόνο του στην καραντίνα. Ο κ. Παναγιωτάκης μας είπε ακόμα για τη δουλειά που έχει κάνει στον κινηματογράφο και στα ψηφιακά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Ελπίζουμε σύντομα να μπορέσουμε να τον φιλοξενήσουμε και στο σχολείο μας.