Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2014

Ο οριζόντιος διαμελισμός της Ευρώπης.

Η Ευρώπη βρέχεται βόρεια από το Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, δυτικά από τον Ατλαντικό Ωκεανό, νότια από τη Μεσόγειο Θάλασσα και νοτιοδυτικά από τη Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο). Έχει εκτεταμένο μήκος ακτών. Η ακτογραμμή της είναι 77.902 χιλιόμετρα.
Οι ακτές της Ευρώπης παρουσιάζουν έντονο διαμελισμό, τον εντονότερο από όλες τις άλλες ηπείρους. Οι κόλποι, οι χερσόνησοι, τα ακρωτήρια και τα νησιά προσδίδουν στην Ευρώπη ξεχωριστή ομορφιά.
Η Βόρεια Σκανδιναβία σκεπάζεται από πάγους, οι οποίοι στο πέρασμα των χιλιάδων ετών έχουν διαβρώσει τις ακτές της και έχουν δημιουργήσει πολύπλοκους δαντελωτούς κόλπους, τα «φιόρδ». Τα πιο χαρακτηριστικά φιόρδ είναι αυτά της Νορβηγίας.

Νορβηγικά φιορδ
Στη Βαλκανική χερσόνησο οι γεωλογικές διεργασίες (σεισμοί, ηφαίστεια), που συνέβησαν πριν από εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια, δημιούργησαν όχι μόνο έντονο οριζόντιο διαμελισμό, αλλά και πολύ μεγάλο αριθμό νησιών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Ελλάδα και η Κροατία.  
Αποτέλεσμα εικόνας για nhsi'a adriatik;hw
 Νησιά Kροατίας
Στους κόλπους της Ευρώπης έχουν δημιουργηθεί μεγάλα λιμάνια, για να εξυπηρετούν τις συγκοινωνίες, τις μεταφορές και το εμπόριο.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ με το Google earth.
1. Κάνετε κλικ εδώ και μετά στα Γεωμορφολογικά στοιχεία της Ευρώπης, κατεβάστε και ανοίξτε το αρχείο kmz και βρείτε στο google earth τις μεγαλύτερες χερσονήσους και τους κόλπους της Ευρώπης.
2. Παρατηρήστε τους χάρτες, για να βρείτε ποια κράτη ανήκουν σε κάθε μία από τις μεγάλες χερσονήσους της Ευρώπης.
3. Βρείτε και ονομάστε τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης.
4. Βρείτε τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης.
Λιμάνι Αμβούργου (Γερμανία)
Αποτέλεσμα εικόνας για αμβούργο
Λιμάνι Αμβέρσας (Βέλγιο)

Λιμάνι Γένοβας (Ιταλία)
Αποτέλεσμα εικόνας για γένοβα
Ώρα για παιχνίδι!
Κάνετε κλικ εδώ και μάθετε τα μεγαλύτερα νησιά της Ευρώπης παίζοντας.
Και πατώντας εδώ μπορείτε να παίξετε με τις θάλασσες της Ευρώπης.