Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014

Οι ήπειροι - Η θέση της Ευρώπης.
εικόνα

Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης βρίσκεται στη βόρεια εύκρατη ζώνη. Είναι ενωμένη με την Ασία και μαζί οι δύο ήπειροι αποτελούν την Ευρασία. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ευρώπη είναι μία πολύ μεγάλη χερσόνησος της Ευρασίας. Τα χερσαία σύνορά της με την Ασία είναι η οροσειρά των Ουραλίων. Η Μεσόγειος Θάλασσα συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική και ο πορθμός του Γιβραλτάρ είναι το πλησιέστερο σημείο των δύο ηπείρων (απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα χιλιόμετρα).


Κάνετε κλικ στην εικόνα για να δείτε την ταυτότητα της Ευρώπης.ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Με τη βοήθεια του Google earth εντοπίστε στο χάρτη σε ποια κράτη βρίσκεται το βορειότερο, το νοτιότερο, το ανατολικότερο και το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Με τον χάρακά του μετρήστε τις μεταξύ τους αποστάσεις. 
2. Κάνετε κλικ εδώγια να δείτε τα φυσικά σύνορα της Ευρώπης και να τα ζωγραφίσετε.
3. Κάνετε κλικ στην εικόνα και βρείτε τα στοιχεία του οριζόντιου και κατακόρυφου διαμελισμού της.


Χάρη στη γεωγραφική θέση της, η Ευρώπη διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα. Θεωρείται το «σταυροδρόμι τριών ηπείρων». Στα εδάφη της συναντώνται οι περισσότεροι λαοί της Γης. Στις πόλεις της πραγματοποιούνται οι μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις προϊόντων και γίνονται συγκεντρώσεις επί πολιτιστικών θεμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη των διεθνών συγκοινωνιών, με τις οποίες πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις των ανθρώπων και οι μεταφορές των προϊόντων.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ
1. Κάνετε κλικ εδώ και ελέγξτε τις γνώσεις σας για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο.
2. Να φέρετε λίγες πληροφορίες για τα στενά του Γιβραλτάρ και για τα στενά του Ελλησπόντου (δηλαδή τα δύο σημεία, με τα οποία η ευρωπαϊκή ήπειρος επικοινωνεί με άλλες ηπείρους).