Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Κλέφτης ποδηλάτων.

                                                   
Την Τρίτη πήγαμε με την τάξη μας στο θέατρο "ΑΠΟΛΛΩΝ" και παρακολουθήσαμε το αριστούργημα του ιταλικού νεορεαλισμού και μία από τις καλύτερες ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου: "Κλέφτης ποδηλάτων".

                             
Ο "κλέφτης ποδηλάτων" είναι μια ασπρόμαυρη ιταλική ταινία που γυρίστηκε το 1948, δηλαδή στη μεταπολεμική περίοδο στη Ρώμη.Η σκηνοθεσία είναι του Βιτόριο ντε Σίκα. Είναι μια πολυβραβευμένη ταινία, αφού απέσπασε Βραβείο Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα της καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας.
                                                         Χαράλαμπος Κατσαϊδώνης-Γιώργος Ζεπάτος
Το έργο εκτυλίσσεται στη Ρώμη κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια και ανεργία και ο πατέρας ενός αγοριού, ο Αντόνιο Ρίτσι, βρίσκει δουλειά ως αφισοκολλητής. Χρειάζεται όμως ποδήλατο και αυτός έχει αφήσει το δικό του ενέχυρο. Η γυναίκα του τότε αφήνει τα σεντόνια τους ως ενέχυρα, για να πάρουν με τα λεφτά πίσω το ποδήλατο...
                                                                                                       Γιώργος Καρούμπαλης-Κωνσταντής Βοζίδης
                            
...Παίρνοντας το ποδήλατο ξεκινάει τη δουλειά.Την πρώτη μέρα όμως κάποιος του το κλέβει. Ο Ρίτσι αρχίζει μαζί με το γιο του να ψάχνουν το ποδήλατο μα οι προσπάθειές τους είναι είναι μάταιες ό,τι κι αν κάνουν. Όταν τελικά βρίσκει τον κλέφτη, όλοι στρέφονται εναντίον του και δεν κατορθώνει να πάρει το ποδήλατό του πίσω. Από την απελπισία και την απόγνωση αναγκάζεται να γίνει κλέφτης, αλλά τον πιάνουν αμέσως. Έτσι τελειώνει η ταινία. Ο Ρίτσι δεν καταφέρνει ούτε τον κλέφτη να κάνει και έτσι χαμένος και θολωμένος με το γιο του χάνονται στο ανώνυμο πλήθος. 
                                                                Μαρία Καλοφώνου-Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου 

...Ο άνθρωπος αυτός ήταν άτυχος πολύ, γιατί όταν απελπισμένος πήγε κι αυτός να κλέψει ένα άλλο ποδήλατο, τον κυνήγησαν μέσα στο πλήθος και τον έπιασαν αμέσως...
                                                                                              Χρήστος Κοιλιομενιάτης
                           
Οι ηθοποιοί της ταινίας ήταν ερασιτέχνες , παρ' όλα αυτά, τα συναισθήματά τους, η λύπη και η χαρά εκφράζονταν στα πρόσωπά τους με επαγγελματικό τρόπο. Η ταινία ήταν πραγματικά δραματική, όμως είχε και κάποιες κωμικές σκηνές όπου πρωταγωνιστούσε κυρίως το παιδί.
                                                                    Στάθης Κολλάς-Κώστας Ζεπάτος 

                     
Η ταινία είναι πολύ παλιά. Η Ρώμη είναι βομβαρδισμένη με τα περισσότερα κτίρια κατεστραμμένα από τον β΄παγκόσμιο πόλεμο. Παρόλα αυτά ο σκηνοθέτης και οι ηθοποιοί έχουν δώσει ένα κομμάτι από την ψυχή τους για να φτιαχτεί αυτή η θαυμάσια ταινία.
                                                               Αγγελική Ζούπη-Αναστασία Γιαννίκου 

...Οι ηθοποιοί  ήταν ερασιτέχνες και στην ταινία ήταν σοβαροί και πειστικοί. Η ταινία ήταν πολύ τραγική και ρεαλιστική και είχε πολύ συναίσθημα. Το σκηνικό ήταν πραγματικό, οι δρόμοι της μισοκατεστραμμένης Ρώμης...
                                                                                               Χριστίνα Ζάγκλη-Γιώτα Ζηλήρου

... Η ταινία ήταν πολύ συγκινητική. Μπορεί να μην είχε ευτυχισμένο τέλος, αφού ο ήρωας δε βρήκε το ποδήλατό του, αλλά τη βαθμολογούμε με 10!       
                                                                                    Νίκος Καζάκος-Μαρία Ανθίδη                                                                                                                                                   

Πατώντας εδώ μπορείτε να δείτε όλη την ταινία.