Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Β' Ενότητα-Το φυσικό περιβάλλον

Η κατανομή των ηπείρων και των ωκεανών

  • Γιατί η γη λέγεται και γαλάζιος πλανήτης;

Η θάλασσα καλύπτει τα 7/10 της γήινης επιφάνειας, ενώ το υπόλοιπο είναι η ξηρά. H θάλασσα χωρίζει την ξηρά σε πολύ μεγάλες εκτάσεις, τις οποίες ονομάζουμε ηπείρους. Αυτές κατά σειρά μεγέθους είναι οι εξής: Ασία, Αμερική (Βόρεια και Νότια), Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία. Η Ανταρκτική, που δεν κατοικείται, είναι μια τεράστια παγωμένη έκταση και θεωρείται από πολλούς ως έκτη ήπειρος.
 Εδώ αν πατήσεις θα δεις έναν καταπληκτικό πολυχάρτη!
Δραστηριότητα: Κάνετε κλικ και περιηγηθείτε κατά μήκος του Ισημερινού. Από ποιες ηπείρους θα περάσετε; Απαντήστε στις ερωτήσεις και εξασκηθείτε!

Από μελέτες που έγιναν διαπιστώθηκε ότι πριν από 200.000.000 χρόνια οι ήπειροι ήταν ενωμένες μεταξύ τους σε μια υπερήπειρο, την Πανγαία ή Παγγαία και με τα χρόνια μετατοπίστηκαν.

Καθώς ο πυθμένας των θαλασσών απλώθηκε εξαιτίας τεκτονικών ανακατατάξεων, η Παγγαία διαχωρίστηκε και οι ήπειροι άρχισαν να απομακρύνονται μεταξύ τους, παίρνοντας τελικά τη σημερινή τους θέση.

Οι μεγάλοι υδάτινοι όγκοι μεταξύ των ηπείρων λέγονται ωκεανοί. Με απλά λόγια θα πούμε ότι ωκεανός είναι μία τεράστια έκταση της επιφάνειας της Γης καλυμμένη από αλμυρό νερό.
Τα μέρη των ωκεανών που περικλείονται από τμήματα ξηράς ονομάζονται θάλασσες. Οι θάλασσες που βρίσκονται κοντά μας είναι η Μεσόγειος, η Ερυθρά και η Μαύρη Θάλασσα.
Δραστηριότητα: Κάνετε κλικ και δείτε πώς κατανέμονται η ξηρά και η θάλασσα στα δύο ημισφαίρια. Τι παρατηρείτε;
Στο βίντεο μπορείτε να δείτε την έκταση του πάγου στην Ανταρκτική από το 1979 ως το 2012.
Εδώ παρατηρήστε πώς αυξομειώνεται καθημερινά ο θαλάσσιος πάγος στην Ανταρκτική.
Αν πατήσετε στο εικονίδιο θα δείτε ένα βίντεο για τους ωκεανούς.
Και σ' αυτό το βίντεο θα δείτε στο χάρτη όλες τις θάλασσες και τους ωκεανούς της γης. 
                                           Ασκήσεις
1) Ψάξτε να βρείτε ποιος ήταν ο Ωκεανός στη μυθολογία και από πού πήραν το όνομά τους η Ευρώπη και ο Ατλαντικός ωκεανός.
2) Βρείτε ποιο είναι το βαθύτερο σημείο στις θάλασσες της γης.