Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Δύο μέρες στο βουνό.

Ο Παρνασσός είναι βουνό της Στερεάς Ελλάδας, που εκτείνεται στους νομούς ΒοιωτίαςΦθιώτιδας και Φωκίδας. Έχει μέγιστο ύψος 2.457 μέτρα, (υψηλότερη κορυφή η Λιάκουρα) και είναι ένα από τα υψηλότερα βουνά της Ελλάδας.

Στα βορειοδυτικά ενώνεται με τη Γκιώνα, ενώ στα νότια συνδέεται με την Κίρφη. Ο Παρνασσός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ελληνική ιστορία και μυθολογία, κυρίως για το σπουδαιότερο μαντείο της Αρχαίας Ελλάδας που ήταν χτισμένο πάνω στα ιερά χώματά του, το Μαντείο των Δελφών. Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα οι Δελφοί, ο "ομφαλός της γης", αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από ολόκληρο τον κόσμο, προσδίδοντας με τη φήμη τους αίγλη στον Παρνασσό.

                                         Τα Ζαγοροχώρια
                                           
Το Ζαγόρι είναι περιοχή στο Νομό Ιωαννίνων, στη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή υπάρχουν 45 χωριά, τα αποκαλούμενα Ζαγοροχώρια, τα οποία είναι διάσπαρτα στους πρόποδες της Πίνδου. Έχει έκταση περίπου 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και αρχίζει από το νοτιοδυτικό μέρος από το όρος Μιτσικέλι (υψόμετρο 1,810 μ.), φθάνει προς βορρά στον Αώο ποταμό και το όρος Τύμφη και ανατολικά μέχρι τον ποταμό Βάρδα στο Μαυροβούνι (υψόμετρο 2.100 μ), κοντά στο Μέτσοβο.
Η λέξη Ζαγόρι προέρχεται από τα Σλαβικά, από την πρόθεση Za που σημαίνει "πίσω" και το ουσιαστικό gora που σημαίνει "βουνό". Στην αρχαιότητα η περιοχή ονομάζονταν «Παροραία», και οι κάτοικοί της «Παροραίοι», δηλαδή αυτοί που ζουν πίσω από τα όρη.
Πώς γράφουμε μια ανακοίνωση
    Η ανακοίνωση είναι ένα σύντομο ενημερωτικό (πληροφοριακό) κείμενο με το οποίο γίνεται γνωστό σε ένα ευρύτερο κύκλο ανθρώπων κάποιο θέμα ή γεγονός (π.χ. μια εκδήλωση, ένα σεμινάριο, ένα πρόγραμμα κτλ.).
    Γενικά σε μια ανακοίνωση πρέπει να αναφέρουμε τα εξής στοιχεία:
  • Ποιος ανακοινώνει.
  • Το θέμα δηλαδή της ανακοίνωσης με όλες τις απαραίτητες για αυτό πληροφορίες (πού και πότε θα συμβεί, ποιος είναι ο στόχος του, τι περιλαμβάνει, πως μπορεί να συμμετάσχει κανείς, τηλέφωνα - διευθύνσεις για άμεση επικοινωνία και λεπτομερέστατη ενημέρωση των ενδιαφερομένων κλπ).
  • Σε ποιον απευθύνεται η ανακοίνωση.
    Μια ανακοίνωση προσέχουμε να είναι:
  • Σύντομη.
  • Σαφής και περιεκτική (δίνουμε όλες τις απαραίτητες και βασικές πληροφορίες).
Στο λογισμικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου πηγαίνετε στην ενότητα "Εκδήλωση στα Χανιά" και κάνετε κλικ στην υποενότητα: "Να στείλουμε ανακοίνωση".