Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Επανάληψη στην Ιστορία, κεφ. 12-15


Επανάληψη κεφ. 12-15

Επανάληψη κεφ. 12-15

Άσκηση συμπλήρωσης κενών.

Συμπλήρωσε τα κενά και πάτησε "Έλεγχος", για να ελέγξεις τις απαντήσεις σου. Χρησιμοποίησε τη "Βοήθεια", αν θες, να ξέρεις όμως ότι χάνεις βαθμούς!
Τον του 1825 ξεκίνησε η πολιορκία του Μεσολογγίου αρχικά από τον και στη συνέχεια από τον Πασά.Οι πολιορκημένοι, εξαντλημένοι από τις μάχες, τις ασθένειες και την έλλειψη τροφής και πολεμοφοδίων, αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την πόλη με μυστική βραδινή τη νύχτα της του 1826, ξημερώνοντας . Η πόλη κυριεύθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο εθνικός μας ποιητής, από τη Ζάκυνθο, έγραψε το έργο "".
Μετά την πτώση του Μεσολογγίου, τον Απρίλιο του 1826, ο Κιουταχής με τον στρατό του προχώρησε προς την , για να καταστείλει εντελώς την επανάσταση στη . Τότε διορίστηκε αρχιστράτηγος ο οπλαρχηγός που αποφάσισε να εμποδίσει τον των Τούρκων. Οι Άγγλοι αξιωματικοί και , στους οποίους η κυβέρνηση είχε αναθέσει την αρχηγία του στρατού, αποφάσισαν να επιτεθούν αμέσως εναντίον των Τούρκων, για να σωθεί η . Την παραμονή της επίθεσης ο Καραϊσκάκης θανάσιμα και ξεψύχησε την επόμενη μέρα.
Σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού σχηματίστηκαν , με σκοπό την ενίσχυση των Ελλήνων είτε με υλικά μέσα είτε παρέχοντας ηθική υποστήριξη με δημοσιεύσεις σε έντυπα και εφημερίδες.
Η συγκροτήθηκε το 1815 μεταξύ των αντιπροσώπων των . Το 1827 η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν στο που καλούσε Έλληνες και Οθωμανούς να κάνουν ανακωχή και ν' αρχίσουν διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία ελληνικού κράτους. Ο συμμαχικός στόλος με αρχηγούς τους ναυάρχους , και νίκησε στη Ναυμαχία του , τον Οκτώβριο του 1827 τον τουρκοαιγυπτιακό στόλο, καταστρέφοντάς τον ολοκληρωτικά.