Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ισλαμισμός.

Στην ενότητα αυτή θα μάθετε για:
  • τις αρχές του ισλαμισμού
  • την αρχιτεκτονική του τεμένους και τους βασικούς χώρους του
  • Το τελετουργικό της προσευχής των μουσουλμάνων
Μία ακόμα από τις μεγάλες θρησκείες με έντονη παρουσία στον κόσμο μας είναι το Ισλάμ, που ιδρύθηκε από τον Μωάμεθ τον 7ο μ.Χ. αιώνα στην Αραβία. Ο αραβικός όρος Ισλάμ σημαίνει την «υποταγή» στον Αλλάχ, στον ένα και μοναδικό Θεό. Το θέλημα του Αλλάχ περιέχεται στο Κοράνιο, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ που αποκάλυψε ο Αλλάχ στον προφήτη του Μωάμεθ. Ο Μωάμεθ θεωρείται από τους μουσουλμάνους ο μεγαλύτερος και τελευταίος προφήτης του αληθινού Θεού.
Κάθε μουσουλμάνος έχει 5 υποχρεώσεις στην ζωή του:
  • την ομολογία της πίστης, ότι δηλαδή «Δεν υπάρχει άλλος θεός εκτός από τον Θεό, αραβικά Αλλάχ, ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης ή αγγελιαφόρος του Θεού». 
  • την προσευχή, η οποία πρέπει να γίνεται πέντε φορές την ημέρα κατά προτίμηση στο τζαμί κοιτάζοντας προς τη Μέκκα, η δεύτερη προσευχή της Παρασκευής πρέπει να γίνει στο τζαμί. 
  • την ελεημοσύνη
  • τη νηστεία ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του  Ραμαζανιού
  • το προσκύνημα στη Μέκκα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή κάθε μουσουλμάνου.
Κάνετε κλικ εδώ, για να δείτε ένα βίντεο για το προσκύνημα στη Μέκκα.



Τα μουσουλμανικά τεμένη είναι μεγάλες τετράγωνες ή ορθογώνιες υπόστυλες αίθουσες που περιλαμβάνουν:
  • Τους μιναρέδες, που είναι ορατοί από μακριά και από τους οποίους ο μουεζίνης καλεί τους πιστούς σε προσευχή πέντε φορές την ημέρα. Οι μιναρέδες είναι πύργοι, που ο αριθμός τους ποικίλει από έναν έως έξι σε κάθε τέμενος και συμβολίζουν τη μοναδικότητα του Θεού.
  •  την κρήνη, που είναι συνήθως τοποθετημένη στην αυλή του τεμένους, όπου οι πιστοί, όπως ορίζει το τελετουργικό, πλένονται πριν από την προσευχή.
  • την αίθουσα της προσευχής, που είναι στρωμένη με χαλιά ισλαμικής τέχνης.
  • την εσωτερική διακόσμηση από αραβουργήματα και στίχους από το Κοράνιο, αφού στο Ισλάμ απαγορεύεται η χρήση εικόνων.
  • τον άμβωνα, από τον οποίο ο ιμάμης απευθύνεται στους πιστούς.
  • μια εσοχή στον τοίχο, που δείχνει την κατεύθυνση της Μέκκας, της ιερής τους πόλης. Οι πιστοί είναι υποχρεωμένοι, όταν προσεύχονται, να είναι στραμμένοι προς αυτή την κατεύθυνση.


 Ο μουεζίνης πάνω στον μιναρέ.


Πατήστε εδώ, για να ακούσετε την προσευχή των Μουσουλμάνων.
            
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Κάνετε κλικ εδώ και αντιστοιχίστε τα μέρη του τεμένους με τις ονομασίες τους.
2. Πατήστε και εδώ, για να δείτε τα μέρη του τζαμιού.

Μπλε τζαμί, Κωνσταντινούπολη

Ανάμεσα στα ισλαμικά τεμένη ξεχωρίζουν, το τέμενος του Ομάρ στα Ιεροσόλυμα (7ος αι. μ.Χ.), της Κόρδοβας (8ος αι. μ.Χ.), το Μέγα Τέμενος της Δαμασκού (8ος αι. μ.Χ.) και το Μπλε Τζαμί στην Κωνσταντινούπολη (17ος αι. μ.Χ.). 

Το τέμενος του Ομάρ, Ιεροσόλυμα

Το μεσημέρι της Παρασκευής, της ιερής ημέρας των μουσουλμάνων, οι πιστοί συγκεντρώνονται στο τζαμί για να προσευχηθούν. Ο ιμάμης στέκεται μπροστά στους συγκεντρωμένους και απαγγέλλει τους καθορισμένους στίχους από το Κοράνιο. Πίσω από τον ιμάμη, οι πιστοί προσεύχονται εκτελώντας ρυθμικά τις κινήσεις που προβλέπονται, αφού η προσευχή στο Ισλάμ έχει έναν αυστηρά τελετουργικό ρυθμό.
Το τέμενος στην Κόρδοβα, Ισπανία

Κάνετε κλικ εδώ, για να δείτε τα μεγαλύτερα τζαμιά του κόσμου.
Το τζαμί αποτελεί το επίκεντρο της λατρευτικής ζωής των μουσουλμάνων ιδιαίτερα κατά τις μεγάλες γιορτές τους, ανάμεσα στις οποίες κυριαρχεί το Ραμαζάνι. Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι περίοδος νηστείας και αυτοπειθαρχίας. Κατά την περίοδο αυτή οι πιστοί δεν επιτρέπεται να φάνε ή να πιουν οτιδήποτε από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.


Πατήστε εδώ για να δείτε μια παρουσίαση του μαθήματος.
Κάνετε κλικ εδώ, για να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας.