Τρίτη, 20 Μαΐου 2014

Οι κάτοικοι και τα κράτη της Β. Αμερικής.

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθουμε: 
  • για τους κατοίκους
  • τα κράτη
  • και τις μεγαλύτερες πόλεις της Β. Αμερικής            
4. ΚΟΛΟΜΒΟΣ , ΠΡΩΤΟ ΤΑΞΙΔΙ.ppt


Τα ταξίδια του Χριστόφορου ΚολόμβουΤο 1492 ο μεγάλος Ιταλός εξερευνητής και θαλασσοπόρος Χριστόφορος Κολόμβος, στην προσπάθειά του να φθάσει στις Ινδίες, ανακάλυψε την Αμερική. Επρόκειτο για μία μεγάλη ήπειρο, στην οποία μέχρι τότε κατοικούσαν οι διάφορες φυλές των ινδιάνων. Οι ινδιάνοι της Βόρειας Αμερικής, οι Ινουίτ (Εσκιμώοι), οι Απάτσι, οι Μοϊκανοί, οι Σιου, οι Αζτέκοι και οι Μάγια μαζί με τους ινδιάνους της Νότιας Αμερικής υπολογίζεται ότι ανέρχονταν στα 30 ή 45 εκατομμύρια την εποχή που οι Ευρωπαίοι ήρθαν στον τόπο τους.


Οι πρώτοι Ευρωπαίοι που έφθασαν στην Αμερική ήταν Άγγλοι, Ιρλανδοί, Γάλλοι και Ισπανοί. Στην αρχή εγκαταστάθηκαν στις παράκτιες περιοχές χωρίς να δείχνουν τάσεις εξόντωσης των ιθαγενών κατοίκων, δηλαδή των ινδιάνων, των γνωστών και ως ερυθρόδερμων.

Οι πρώτοι άποικοι στην Αμερική


Στη συνέχεια όμως, όταν γνώρισαν την εύφορη γη και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, εκτόπισαν τους ντόπιους κατοίκους. Αυτοί σήμερα δεν ξεπερνούν τις 450.000, ζουν στα όρια της φτώχειας εξαιτίας της μεγάλης ανεργίας και ο μέσος όρος ζωής τους δεν υπερβαίνει τα 45 χρόνια.


Ινδιάνοι Σιου της Ντακότα
   
Οι σημερινοί κάτοικοι του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών αποτελούν μια πολυπολιτισμική κοινωνία. Με εξαίρεση τους ινδιάνους και τους Εσκιμώους, όλοι οι υπόλοιποι είναι μετανάστες ή απόγονοι παλαιών αποίκων, οι οποίοι έφεραν από τις πατρίδες τους τις παραδόσεις και τις συνήθειές τους.

Μετανάστες από την Ευρώπη φθάνουν στη νήσο Έλλις στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, 1902

Στη Βόρεια Αμερική συνυπάρχουν άνθρωποι από όλες τις ανθρώπινες φυλές και από όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Επίσημες γλώσσες είναι η αγγλική και η γαλλική στον Καναδά, η αγγλική στις Ηνωμένες Πολιτείες και η ισπανική στο Μεξικό και στα περισσότερα κράτη της Κεντρικής Αμερικής. Το σύνταγμα του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών κατοχυρώνει την ισότητα ανάμεσα σε όλους τους πολίτες, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα να εργαστεί και να πετύχει επαγγελματικά και κοινωνικά.

Ο Καναδάς παρουσιάζει μεγάλη βιομηχανική και γεωργική ανάπτυξη και θεωρείται μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου. Η πρωτεύουσα του Καναδά είναι η Οττάβα, ενώ άλλες μεγάλες πόλεις είναι το Μόντρεαλ, το Τορόντο και το Κεμπέκ.
Μόντρεαλ
Τορόντο

 Το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Η.Π.Α.) αποτελείται από πενήντα μεγάλες περιοχές, οι οποίες ονομάζονται πολιτείες. Κάθε πολιτεία έχει τη δική της τοπική κυβέρνηση, που είναι υπεύθυνη για όλα τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων.Όλες οι πολιτείες μαζί διαμορφώνουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία διοικείται από τον Πρόεδρο και το Κογκρέσο που εκλέγονται απευθείας από τον αμερικανικό λαό. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία είναι υπεύθυνη κυρίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής, την ασφάλεια, την άμυνα και την οικονομία του κράτους.

Η Ουάσινγκτον είναι η πρωτεύουσα των Η.Π.Α.
Ο Λευκός Οίκος είναι η κατοικία του Αμερικανού Προέδρου.


Νέα Υόρκη-Μανχάτταν
 
Η γέφυρα του Μανχάτταν-Νέα Υόρκη
Δύο από τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, η Αλάσκα και η Χαβάη, βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα. 

Ποια ιδιαίτερα γεωγραφικά στοιχεία τους παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον;

                  
                                                                          ALASKA 
Αλάσκα

Χαβάη


Ανάμεσα στους κατοίκους της Αμερικής ζουν και πολλοί Έλληνες μετανάστες, οι οποίοι μεγαλουργούν στους επιστημονικούς, τους επαγγελματικούς και τους κοινωνικούς χώρους. Οι Έλληνες ομογενείς διατηρούν τα ελληνικά ήθη και έθιμα, τη γλώσσα, τη θρησκεία και την ελληνική εκπαίδευση δίνοντας στους απογόνους τους στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας.

Έλληνες μετανάστες στην Αμερική.

Παρέλαση της ελληνικής Ομογένειας στη Νέα Υόρκη.


Το κράτος του Μεξικού βρίσκεται στην Κεντρική Αμερική. Είναι τμήμα μιας χερσονήσου, η οποία συνδέει τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική. Πρόκειται για μία ορεινή και θερμή χώρα με μεγάλη ιστορία. Πολύ πριν από την ανακάλυψη της Αμερικής οι ινδιάνοι του Μεξικού, οι Αζτέκοι και οι Μάγια, είχαν αναπτύξει έναν αξιόλογο πολιτισμό, στοιχεία του οποίου σώζονται σήμερα στο Μεξικό.

Αζτέκοι και Μάγια

Πρωτεύουσα του Μεξικού είναι η πόλη του Μεξικού, μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου που βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο. Η περιοχή της Κεντρικής Αμερικής λέγεται και Λατινική Αμερική, επειδή η γλώσσα που ομιλείται από τους κατοίκους των περισσότερων κρατών είναι η ισπανική, που προέρχεται από τη λατινική.
Η πόλη του Μεξικού

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
1. Κάνετε κλικ εδώ και δείτε φωτογραφίες από τα κράτη της Β. Αμερικής.
 
2. Κάνετε κλικ στην εικόνα και μελετήστε τις χώρες στη Β. Αμερική. Να απαντήσετε έπειτα στα ερωτήματα: 
  • Πόσες χώρες ανήκουν στη Β. Αμερική; 
  • Ποια είναι η μικρότερη; 
  • Ποια είναι η φτωχότερη και ποια η πλουσιότερη χώρα;
3. Κάνετε κλικ εδώ , για να δείτε τις 10 μεγαλύτερες πόλεις των Η.Π.Α.

4. Κάνετε κλικ εδώ και παίξετε εντοπίζοντας τις χώρες της Β. Αμερικής.